Recenzija: Tisućiti Kat ~ Katharine McGee


Što se na višem položaju nalaziš, dulje ćeš padati. Dobrodošli u New York 2118. godine! Blistavi toranj od tisuću katova diže se u nebo i čini se da je ondje sve moguće – ako to silno želiš. U gradu golemog napretka i prekrasnih snova svatko nešto želi, i svatko to može izgubiti.

Na najvišim katovima ovog fantastičnog nebodera žive bogati, prekrasni i okrutni srednjoškolci, a na samom vrhu stanuje Avery Fuller, genetski dizajnirana savršena ljepotica koja ima sve. Neprilagođenost, nesigurnost, popularnost u društvu, zabave, strahovi, problemi u školi, obiteljski sukobi i razvodi roditelja, droga, zaljubljenosti,novac i nedostatak novca, izdaje, tajne koje svi pokušavaju sakriti – situacije su s kojima se suočavaju glavni likovi.
Avery, Atlas, Leda, Eris, Cord, Rylin, Watt likovi su nad kojima strepimo, čije će odluke imati opasna posljedice, a čija će nas sudbina silno zanimati. U koga je Avery zaljubljena, kako Watt dolazi do informacija koje prodaje, zašto se Eris seli na 103 kat, kamo Cord odlazi kad pobjegne iz škole, koje su droge u opticaju... Oni su lijepi, zabavni, opasni, romantični, odlučni, inteligentni. Svijet u kojem žive drugačiji je od našeg, gadgeti su mnogo naprednije, tehnologija razvijenija, ali su ljudi isti, s istim željama i strahovima. Ovo je roman koji svojim narativnim postupkom – izmjenjivanjem likova koji su u središtu pozornosti u poglavlju – stvara dinamičnost i napetost, ali i veću povezanost i suosjećanje s likovima. Ovo je doista roman koji se ne ispušta iz ruku od početka do kraja.

"Futuristički, očaravajući roman koji se ne ispušta iz ruku." Cecily von Ziegesar, autorica hita TRAČERICA


„Izvanredan debi pun ljubavnih zapleta, ljubomore i primamljive tehnologije budućnosti otkrit će čitateljima dovoljno drame i uzbuđenja da željno iščekuju nastavak ove trilogije.“ Publishers Weekly


„Čaroban i strahovito inteligentan roman.” Kass Morgan
„Neodoljiv i maštovit roman – sve mi se u njemu sviđalo, od fascinantne vizije budućnosti do skandaloznog života likova.“ Amy Tintera

Goodreads
Ovog ljeta podigao se dosta veliki šušur oko ove knjige. Znate to ako redovito pratite Epic Reads. Tisućiti kat nije zaobišao ni moj radar tako da sam bila zapanjena i oduševljena kada se Profil potrudio izdati knjigu u vrlo brzom roku.

Što reći o ovoj knjizi osim da prati nekoliko klinaca iz visokog društva koji imaju doslovno sve u životu, kako se barem čini dok ih promatrate sa strane, ali kada oni počnu pričati tu priču, onda shvatite da su puni svakodnevnih problema koji im zagorčavaju onaj savršeni život.

Knjiga ide iz sedam perspektiva, četiri djevojke i tri dečka. Bilo bi teško ići u detalje i opisivati tko je tko, a da se ne spoila sama radnja knjige. I iako mi se u početku činilo kao puno perspektiva za pratiti, svi oni međusobno se poznaju i imaju neku ulogu u događajima tako da se sve to na kraju spoji u jednu cjelinu u kojoj ste dobili uvid u svačiju glavu i osjećaje.

Mnogi u recenzijama knjigu uspoređuju s Tračericom i Slatkim Malim Lažljivicama. Ne znam jeste li čitali Tračericu, ali ove knjige i nemaju toliko zajedničkog osim što su im glavni akteri bogati klinci koji imaju sve i svašta tako i kostura u ormaru. Ali što se događaja tiče, klinci iz GG su ipak bili puno luđi i razuzdaniji od ovih iz Tornja, a ovi iz Tornja su mi bili nekako djetinjastiji. Ili je tu autorica zeznula? Imam osjećaj da je zeznula u nekim detaljima i prikazala si likove mlađima od njihovih godina. Ili sam ja bila samo ozbiljnija u njihovim godinama...?
Također, uspoređuju i s PLL, ali to zapravo shvatite tek na samom kraju knjige. Tako da nemojte očekivati takvu radnju kroz cijelu knjigu.

Što još reći o ovoj knjizi..? Radnja je na neke dijelove pomalo spora sve dok se sve to ne počne kotrljati u određenome smjeru, ali krivica tome je i vjerojatno tih sedam perspektiva kroz koje trebaš proći kako bi se na kraju počela dešavati neka brža radnja.

U konačnici, priznajem da mi je trebalo mjesec dana da pročitam knjigu. Što zbog nedostatka vremena, što zbog toga što sam imala još jednu knjigu za recenziju u među vremenu i što zbog toga što sam ušla u takvu kolotečinu koja još uvijek traje i totalno sam nezainteresirana za cijeli svijet.

Na kraju, da, knjigu preporučujem svakako za sve koji vole čitati takva štiva, ali od ove knjige nećete dobiti neki spektakl za slučaj ako ste ga očekivali, kao ja xD

Primjedbe